Saad

بِسۡمِ اللّٰہِ الرَّحۡمٰنِ الرَّحِیۡمِ

صٓ وَ الۡقُرۡاٰنِ ذِی الذِّکۡرِ ؕ﴿۱﴾

038.001 Sad waalqur-ani thee alththikri

1. Saad. Bij de Kuran vol van aanzien. S[aad]. Bij de Koran met de vermaning!

بَلِ الَّذِیۡنَ کَفَرُوۡا فِیۡ عِزَّۃٍ وَّ شِقَاقٍ ﴿۲﴾

038.002 Bali allatheena kafaroo fee AAizzatin washiqaqin

2. Maar de ongelovigen zijn in valse trots en strijd. Jazeker, zij die ongelovig zijn zijn hoogmoedig en zij zijn het oneens.

کَمۡ اَہۡلَکۡنَا مِنۡ قَبۡلِہِمۡ مِّنۡ قَرۡنٍ فَنَادَوۡا وَّ لَاتَ حِیۡنَ مَنَاصٍ ﴿۳﴾

038.003 Kam ahlakna min qablihim min qarnin fanadaw walata heena manasin

3. Hoevele geslachten hebben Wij vernietigd vr hen! Zij schreeuwden het uit, toen er voor ontkomen geen tijd meer was. Hoeveel generaties hebben Wij reeds vr hun tijd vernietigd. Zij riepen dan, maar er was geen tijd meer om te ontkomen.

وَ عَجِبُوۡۤا اَنۡ جَآءَہُمۡ مُّنۡذِرٌ مِّنۡہُمۡ ۫ وَ قَالَ الۡکٰفِرُوۡنَ ہٰذَا سٰحِرٌ کَذَّابٌ ۖ﴿ۚ۴﴾

038.004 WaAAajiboo an jaahum munthirun minhum waqala alkafiroona hatha sahirun kaththabun

4. En dezen verwonderen zich, omdat een waarschuwer uit hun midden tot hen is gekomen; en de ongelovigen zeggen. "Dit is een tovenaar en een leugenaar. Zij verbazen zich dat er tot hen een waarschuwer uit hun midden gekomen is. De ongelovigen zeggen: "Dit is een leugenachtige tovenaar.

اَجَعَلَ الۡاٰلِہَۃَ اِلٰـہًا وَّاحِدًا ۚۖ اِنَّ ہٰذَا لَشَیۡءٌ عُجَابٌ ﴿۵﴾

038.005 AjaAAala al-alihata ilahan wahidan inna hatha lashay-on AAujabun

5. Heeft hij van vele Goden n God gemaakt? Dit is voorzeker iets eigenaardigs." Wil hij de goden dan tot n god maken? Dit is wel iets wonderlijks."

وَ انۡطَلَقَ الۡمَلَاُ مِنۡہُمۡ اَنِ امۡشُوۡا وَ اصۡبِرُوۡا عَلٰۤی اٰلِہَتِکُمۡ ۚۖ اِنَّ ہٰذَا لَشَیۡءٌ یُّرَادُ ۖ﴿ۚ۶﴾

038.006 Waintalaqa almalao minhum ani imshoo waisbiroo AAala alihatikum inna hatha lashay-on yuradu

6. En de leiders onder hen zeggen: "Gaat voort en houdt u aan uw Goden. Dit is voorzeker gewenst. En de voornaamsten onder hen gaan verder: "Gaat voort en houdt vast aan jullie goden; dat is iets wat gewenst moet worden.

مَا سَمِعۡنَا بِہٰذَا فِی الۡمِلَّۃِ الۡاٰخِرَۃِ ۚۖ اِنۡ ہٰذَاۤ اِلَّا اخۡتِلَاقٌ ۖ﴿ۚ۷﴾

038.007 Ma samiAAna bihatha fee almillati al-akhirati in hatha illa ikhtilaqun

7. Wij hebben hieromtrent in de laatste godsdienst niets gehoord. Dit is niets anders dan een verzinsel. Wij hebben dit in het laatste geloof niet eens gehoord; dit is slechts een uitvindsel.

ءَ اُنۡزِلَ عَلَیۡہِ الذِّکۡرُ مِنۡۢ بَیۡنِنَا ؕ بَلۡ ہُمۡ فِیۡ شَکٍّ مِّنۡ ذِکۡرِیۡ ۚ بَلۡ لَّمَّا یَذُوۡقُوۡا عَذَابِ ؕ﴿۸﴾

038.008 Aonzila AAalayhi alththikru min baynina bal hum fee shakkin min thikree bal lamma yathooqoo AAathabi

8. Aan hem is onder ons de vermaning gezonden?" Nee, zij twijfelen aan Mijn vermaning, zij hebben Mijn straf nog niet ondergaan. Is uit ons midden tot hem de vermaning neergezonden?" Welnee, zij verkeren in twijfel over Mijn vermaning. Nee, zij hebben Mijn bestraffing nog niet geproefd.

اَمۡ عِنۡدَہُمۡ خَزَآئِنُ رَحۡمَۃِ رَبِّکَ الۡعَزِیۡزِ الۡوَہَّابِ ۚ﴿۹﴾

038.009 Am AAindahum khaza-inu rahmati rabbika alAAazeezi alwahhabi

9. Bezitten zij de schatten van de barmhartigheid van uw Heer, de Machtige, de Milddadige? Of zijn bij hen de schatkamers van de barmhartigheid van jouw Heer, de machtige, de vrijgevige?

اَمۡ لَہُمۡ مُّلۡکُ السَّمٰوٰتِ وَ الۡاَرۡضِ وَ مَا بَیۡنَہُمَا ۟ فَلۡیَرۡتَقُوۡا فِی الۡاَسۡبَابِ ﴿۱۰﴾

038.010 Am lahum mulku alssamawati waal-ardi wama baynahuma falyartaqoo fee al-asbabi

10. Of is het koninkrijk van de hemelen en van de aarde en alles wat er tussen is van hen? Laat hen dan hun middelen vermeerderen. Of hebben zij de heerschappij over de hemelen en de aarde en wat tussen beide is? Laten zij dan maar op de ladders omhoogklimmen.

جُنۡدٌ مَّا ہُنَالِکَ مَہۡزُوۡمٌ مِّنَ الۡاَحۡزَابِ ﴿۱۱﴾

038.011 Jundun ma hunalika mahzoomun mina al-ahzabi

11. Zij zijn een leger van bondgenoten dat zal worden verslagen. Een troepenmacht van de partijen is het die daar verslagen is.

کَذَّبَتۡ قَبۡلَہُمۡ قَوۡمُ نُوۡحٍ وَّ عَادٌ وَّ فِرۡعَوۡنُ ذُو الۡاَوۡتَادِ ﴿ۙ۱۲﴾

038.012 Kaththabat qablahum qawmu noohin waAAadun wafirAAawnu thoo al-awtadi

12. Vr hen loochende het volk van Noach, en Aad en Pharao - de heer van de scharen - Voor hun tijd had het volk van Noeh van leugens beticht en ook de 'Aad en Fir'aun van de tentpinnen,

وَ ثَمُوۡدُ وَ قَوۡمُ لُوۡطٍ وَّ اَصۡحٰبُ لۡـَٔیۡکَۃِ ؕ اُولٰٓئِکَ الۡاَحۡزَابُ ﴿۱۳﴾

038.013 Wathamoodu waqawmu lootin waas-habu al-aykati ola-ika al-ahzabu

13. En de Samoed, en het volk van Lot en de woudbewoners; dezen waren bond genoten. en de Thamoed en het volk van Loet en de mensen van het kreupelbos; dat waren de partijen.

اِنۡ کُلٌّ اِلَّا کَذَّبَ الرُّسُلَ فَحَقَّ عِقَابِ ﴿٪۱۴﴾

038.014 In kullun illa kaththaba alrrusula fahaqqa AAiqabi

14. Allen verloochenden de boodschappers, daarom werd Mijn straf verwerkelijkt. Zij allen hebben niet anders gedaan dan de gezanten van leugens betichten en dus is de afstraffing bewaarheid.

وَ مَا یَنۡظُرُ ہٰۤؤُلَآءِ اِلَّا صَیۡحَۃً وَّاحِدَۃً مَّا لَہَا مِنۡ فَوَاقٍ ﴿۱۵﴾

038.015 Wama yanthuru haola-i illa sayhatan wahidatan ma laha min fawaqin

15. En dezen wachten slechts op een enkele roep waarvoor geen uitstel zal zijn. Dezen hebben niets anders te verwachten dan n schreeuw die geen onderbreking heeft.

وَ قَالُوۡا رَبَّنَا عَجِّلۡ لَّنَا قِطَّنَا قَبۡلَ یَوۡمِ الۡحِسَابِ ﴿۱۶﴾

038.016 Waqaloo rabbana AAajjil lana qittana qabla yawmi alhisabi

16. Zij zeggen: "Onze Heer, geef ons spoedig ons deel vr de Dag van de Afrekening." En zij zeggen: "Onze Heer, geef ons snel ons aandeel, nog voor de dag van de afrekening."

اِصۡبِرۡ عَلٰی مَا یَقُوۡلُوۡنَ وَ اذۡکُرۡ عَبۡدَنَا دَاوٗدَ ذَا الۡاَیۡدِ ۚ اِنَّہٗۤ اَوَّابٌ ﴿۱۷﴾

038.017 Isbir AAala ma yaqooloona waothkur AAabdana dawooda tha al-aydi innahu awwabun

17. Verdraag hetgeen zij zeggen en gedenk onze dienaar David, heer van macht; voorzeker hij was altijd tot God geneigd. Verdraag wat zij zeggen geduldig en denk aan Onze dienaar Dawoed, de solide; hij was schuldbewust.

اِنَّا سَخَّرۡنَا الۡجِبَالَ مَعَہٗ یُسَبِّحۡنَ بِالۡعَشِیِّ وَ الۡاِشۡرَاقِ ﴿ۙ۱۸﴾

038.018 Inna sakhkharna aljibala maAAahu yusabbihna bialAAashiyyi waal-ishraqi

18. Wij onderwierpen de bergen om met hem (God) te verheerlijken bij avond en ochtend. Wij maakten de bergen samen met hem dienstbaar, zodat zij Ons in de avond en bij zonsopgang prijzen,

وَ الطَّیۡرَ مَحۡشُوۡرَۃً ؕ کُلٌّ لَّہٗۤ اَوَّابٌ ﴿۱۹﴾

038.019 Waalttayra mahshooratan kullun lahu awwabun

19. En de vogelen die tezamen verzameld waren, waren hem allen gehoorzaam. en ook de verzamelde vogels; alles wendde zich schuldbewust tot Hem.

وَ شَدَدۡنَا مُلۡکَہٗ وَ اٰتَیۡنٰہُ الۡحِکۡمَۃَ وَ فَصۡلَ الۡخِطَابِ ﴿۲۰﴾

038.020 Washadadna mulkahu waataynahu alhikmata wafasla alkhitabi

20. En Wij versterkten zijn koninkrijk en gaven hem wijsheid en een beslissend oordeel. En Wij versterkten zijn heerschappij en gaven hem wijsheid en onderscheidingsvermogen.

وَ ہَلۡ اَتٰىکَ نَبَؤُا الۡخَصۡمِ ۘ اِذۡ تَسَوَّرُوا الۡمِحۡرَابَ ﴿ۙ۲۱﴾

038.021 Wahal ataka nabao alkhasmi ith tasawwaroo almihraba

21. En heeft het verhaal van de tegenstanders u bereikt? Hoe zij over de muur van zijn kamer klommen; Is het bericht over het getwist tot jou gekomen toen zij over de muren van het paleisgebouw klommen?

اِذۡ دَخَلُوۡا عَلٰی دَاوٗدَ فَفَزِعَ مِنۡہُمۡ قَالُوۡا لَا تَخَفۡ ۚ خَصۡمٰنِ بَغٰی بَعۡضُنَا عَلٰی بَعۡضٍ فَاحۡکُمۡ بَیۡنَنَا بِالۡحَقِّ وَ لَا تُشۡطِطۡ وَ اہۡدِنَاۤ اِلٰی سَوَآءِ الصِّرَاطِ ﴿۲۲﴾

038.022 Ith dakhaloo AAala dawooda fafaziAAa minhum qaloo la takhaf khasmani bagha baAAduna AAala baAAdin faohkum baynana bialhaqqi wala tushtit waihdina ila sawa-i alssirati

22. Hoe zij bij David binnenkwamen en hij hen vreesde. Zij zeiden: "Vrees niet, wij zijn twee procesvoerders, waarvan de ene de ander onrecht heeft aangedaan; spreek daarom recht tussen ons in waarheid en handel niet onrechtvaardig en leid ons naar het rechte pad." Toen zij bij Dawoed binnenkwamen en hij van hen schrok, maar zij zeiden: "Wees niet bang. Wij zijn twee tegenstanders, een van ons heeft de ander onrechtvaardig behandeld. Oordeel dus naar waarheid tussen ons en wijk er niet van af en leid ons naar de correcte uitweg.

اِنَّ ہٰذَاۤ اَخِیۡ ۟ لَہٗ تِسۡعٌ وَّ تِسۡعُوۡنَ نَعۡجَۃً وَّ لِیَ نَعۡجَۃٌ وَّاحِدَۃٌ ۟ فَقَالَ اَکۡفِلۡنِیۡہَا وَ عَزَّنِیۡ فِی الۡخِطَابِ ﴿۲۳﴾

038.023 Inna hatha akhee lahu tisAAun watisAAoona naAAjatan waliya naAAjatun wahidatun faqala akfilneeha waAAazzanee fee alkhitabi

23. "Deze is mijn broeder; hij heeft negen en negentig ooien, en ik heb maar n ooi. Toch zegt hij: "Geef haar aan mij" en hij was mij in het dispuut de baas." Dit is mijn broer, hij heeft negenennegentig schapen en ik heb maar n schaap en hij zei: 'Laat mij ervoor zorgen.? En hij heeft mij overreed."

قَالَ لَقَدۡ ظَلَمَکَ بِسُؤَالِ نَعۡجَتِکَ اِلٰی نِعَاجِہٖ ؕ وَ اِنَّ کَثِیۡرًا مِّنَ الۡخُلَطَآءِ لَیَبۡغِیۡ بَعۡضُہُمۡ عَلٰی بَعۡضٍ اِلَّا الَّذِیۡنَ اٰمَنُوۡا وَ عَمِلُوا الصّٰلِحٰتِ وَ قَلِیۡلٌ مَّا ہُمۡ ؕ وَ ظَنَّ دَاوٗدُ اَنَّمَا فَتَنّٰہُ فَاسۡتَغۡفَرَ رَبَّہٗ وَ خَرَّ رَاکِعًا وَّ اَنَابَ ﴿ٛ۲۴﴾

038.024 Qala laqad thalamaka bisu-ali naAAjatika ila niAAajihi wa-inna katheeran mina alkhulata-i layabghee baAAduhum AAala baAAdin illa allatheena amanoo waAAamiloo alssalihati waqaleelun ma hum wathanna dawoodu annama fatannahu faistaghfara rabbahu wakharra rakiAAan waanaba

24. David zei: "Voorzeker, hij heeft u onrecht aangedaan door uw ooi te eisen naast zijn eigen ooien. En voorzeker, vele van de mededingers doen elkaar onrecht aan, met uitzondering van hen, die geloven en goede werken doen: en zij zijn slechts weinigen." En David bemerkte, dat Wij hem hadden beproefd, daarom vroeg hij om vergiffenis van zijn Heer en zich tot Hem wendend, viel hij in gebed neder. En hij zei: "Hij heeft jou onrecht aangedaan door jouw schaap nog bij zijn schapen te vragen. Velen van hen die gemeenschappelijk eigendom hebben behandelen elkaar onrechtmatig. Alleen niet zij die geloven en de deugdelijke daden doen, maar met hoe weinigen zijn zij!" En Dawoed vermoedde wel dat Wij hem in verzoeking gebracht hadden en hij vroeg zijn Heer om vergeving, viel buigend neer en betoonde zich schuldbewust. --

فَغَفَرۡنَا لَہٗ ذٰلِکَ ؕ وَ اِنَّ لَہٗ عِنۡدَنَا لَزُلۡفٰی وَ حُسۡنَ مَاٰبٍ ﴿۲۵﴾

038.025 Faghafarna lahu thalika wa-inna lahu AAindana lazulfa wahusna maabin

25. Daarom gaven Wij hem bescherming en inderdaad had hij een dichte toenadering en een voortreffelijk toevlucht tot Ons. En Wij vergaven hem dat; hij staat Ons na en heeft een goede terugkomst.

یٰدَاوٗدُ اِنَّا جَعَلۡنٰکَ خَلِیۡفَۃً فِی الۡاَرۡضِ فَاحۡکُمۡ بَیۡنَ النَّاسِ بِالۡحَقِّ وَ لَا تَتَّبِعِ الۡہَوٰی فَیُضِلَّکَ عَنۡ سَبِیۡلِ اللّٰہِ ؕ اِنَّ الَّذِیۡنَ یَضِلُّوۡنَ عَنۡ سَبِیۡلِ اللّٰہِ لَہُمۡ عَذَابٌ شَدِیۡدٌۢ بِمَا نَسُوۡا یَوۡمَ الۡحِسَابِ ﴿٪۲۶﴾

038.026 Ya dawoodu inna jaAAalnaka khaleefatan fee al-ardi faohkum bayna alnnasi bialhaqqi wala tattabiAAi alhawa fayudillaka AAan sabeeli Allahi inna allatheena yadilloona AAan sabeeli Allahi lahum AAathabun shadeedun bima nasoo yawma alhisabi

26. (Wij zeiden): "O David, Wij hebben u als stedehouder op aarde aangewezen, spreek daarom recht over de mensen naar waarheid en volg (hun) begeerten niet, anders zullen zij u van de weg van Allah afleiden." Degenen, die van de weg van Allah afdwalen zullen gewis een strenge straf ontvangen, omdat zij de Dag des Oordeels vergeten. O Dawoed, Wij hebben jou tot opvolger op de aarde gemaakt. Oordeel dus naar waarheid tussen de mensen en volg [je eigen] neiging niet, want die zal je van Allah's weg doen afdwalen; voor hen die van Allah's weg afdwalen is er een strenge bestraffing omdat zij de dag van de afrekening hebben vergeten.

وَ مَا خَلَقۡنَا السَّمَآءَ وَ الۡاَرۡضَ وَ مَا بَیۡنَہُمَا بَاطِلًا ؕ ذٰلِکَ ظَنُّ الَّذِیۡنَ کَفَرُوۡا ۚ فَوَیۡلٌ لِّلَّذِیۡنَ کَفَرُوۡا مِنَ النَّارِ ﴿ؕ۲۷﴾

038.027 Wama khalaqna alssamaa waal-arda wama baynahuma batilan thalika thannu allatheena kafaroo fawaylun lillatheena kafaroo mina alnnari

27. En Wij hebben de hemelen en de aarde en alles wat er tussen is niet tevergeefs geschapen - Dat is het vermoeden van de ongelovigen. En wee de ongelovigen vanwege het Vuur. En Wij hebben de hemel en de aarde en wat er tussen beide is niet voor niets geschapen. Dat denken zij die ongelovig zijn. Wee hen die ongelovig zijn, wegens het vuur.

اَمۡ نَجۡعَلُ الَّذِیۡنَ اٰمَنُوۡا وَ عَمِلُوا الصّٰلِحٰتِ کَالۡمُفۡسِدِیۡنَ فِی الۡاَرۡضِ ۫ اَمۡ نَجۡعَلُ الۡمُتَّقِیۡنَ کَالۡفُجَّارِ ﴿۲۸﴾

038.028 Am najAAalu allatheena amanoo waAAamiloo alssalihati kaalmufsideena fee al-ardi am najAAalu almuttaqeena kaalfujjari

28. Zullen Wij degenen, die geloven en goede werken doen op dezelfde wijze behandelen als de onheilstichters op aarde of moeten Wij de godvruchtigen en de bozen gelijk stellen? Of zullen Wij hen die geloven en de deugdelijke daden doen soms zo behandelen als hen die op de aarde verderf zaaien? Of behandelen Wij de godvrezenden als de overtreders?

کِتٰبٌ اَنۡزَلۡنٰہُ اِلَیۡکَ مُبٰرَکٌ لِّیَدَّبَّرُوۡۤا اٰیٰتِہٖ وَ لِیَتَذَکَّرَ اُولُوا الۡاَلۡبَابِ ﴿۲۹﴾

038.029 Kitabun anzalnahu ilayka mubarakun liyaddabbaroo ayatihi waliyatathakkara oloo al-albabi

29. Het Boek dat Wij aan u hebben geopenbaard is vol van zegeningen, laat hen dus over zijn verzen nadenken en laat de verstandigen er lering uit trekken. [De Koran] is een gezegend boek dat Wij naar jou hebben neergezonden, opdat zij de verzen ervan overdenken en opdat de verstandigen zich laten vermanen.

وَ وَہَبۡنَا لِدَاوٗدَ سُلَیۡمٰنَ ؕ نِعۡمَ الۡعَبۡدُ ؕ اِنَّہٗۤ اَوَّابٌ ﴿ؕ۳۰﴾

038.030 Wawahabna lidawooda sulaymana niAAma alAAabdu innahu awwabun

30. En aan David schonken Wij Salomo; een voortreffelijke dienaar, die altijd (tot Ons) geneigd was. En Wij hebben aan Dawoed Soelaimaan geschonken, een voortreffelijk dienaar; hij was schuldbewust.

اِذۡ عُرِضَ عَلَیۡہِ بِالۡعَشِیِّ الصّٰفِنٰتُ الۡجِیَادُ ﴿ۙ۳۱﴾

038.031 Ith AAurida AAalayhi bialAAashiyyi alssafinatu aljiyadu

31. Herinnert u, toen er renpaarden van het edelste ras en vlug ter been op een avond voor hem werden gebracht, Toen hem 's avonds de lichtvoetige renpaarden werden voorgeleid,

فَقَالَ اِنِّیۡۤ اَحۡبَبۡتُ حُبَّ الۡخَیۡرِ عَنۡ ذِکۡرِ رَبِّیۡ ۚ حَتّٰی تَوَارَتۡ بِالۡحِجَابِ ﴿ٝ۳۲﴾

038.032 Faqala innee ahbabtu hubba alkhayri AAan thikri rabbee hatta tawarat bialhijabi

32. Dat hij zei: "Ik houd van goede dingen vanwege de gedachtenis aan mijn Heer." Toen zij (de zon) door een sluier verborgen waren, zei hij: toen zei hij: "Ik heb bezit meer lief dan het gedenken van Allah" en toen zij uit het gezicht verdwenen:

رُدُّوۡہَا عَلَیَّ ؕ فَطَفِقَ مَسۡحًۢا بِالسُّوۡقِ وَ الۡاَعۡنَاقِ ﴿۳۳﴾

038.033 Ruddooha AAalayya fatafiqa mashan bialssooqi waal-aAAnaqi

33. "Brengt ze naar mij terug." Toen begon hij ze over hun benen en nek te strijken. "Brengt ze naar mij terug." Toen begon hij ze over de benen en de halzen te strijken.

وَ لَقَدۡ فَتَنَّا سُلَیۡمٰنَ وَ اَلۡقَیۡنَا عَلٰی کُرۡسِیِّہٖ جَسَدًا ثُمَّ اَنَابَ ﴿۳۴﴾

038.034 Walaqad fatanna sulaymana waalqayna AAala kursiyyihi jasadan thumma anaba

34. Voorzeker Wij beproefden Salomo en op zijn troon zetten Wij een zielloos lichaam. En hij (Salomo) wendde zich tot (God). Wij hadden Soelaimaan werkelijk aan verzoeking blootgesteld. En Wij zetten op zijn troon [iets wat alleen maar] een lichaam [was]. Toen betoonde hij zich schuldbewust.

قَالَ رَبِّ اغۡفِرۡ لِیۡ وَ ہَبۡ لِیۡ مُلۡکًا لَّا یَنۡۢبَغِیۡ لِاَحَدٍ مِّنۡۢ بَعۡدِیۡ ۚ اِنَّکَ اَنۡتَ الۡوَہَّابُ ﴿۳۵﴾

038.035 Qala rabbi ighfir lee wahab lee mulkan la yanbaghee li-ahadin min baAAdee innaka anta alwahhabu

35. En zei: "O mijn Heer, vergeef mij, en schenk mij een koninkrijk hetwelk na mij voor niemand anders is; zeker, U bent de Milddadige." Hij zei: "Mijn Heer, vergeef mij en schenk mij een heerschappij die na mij voor niemand meer passend is; U bent de vrijgevige."

فَسَخَّرۡنَا لَہُ الرِّیۡحَ تَجۡرِیۡ بِاَمۡرِہٖ رُخَآءً حَیۡثُ اَصَابَ ﴿ۙ۳۶﴾

038.036 Fasakhkharna lahu alrreeha tajree bi-amrihi rukhaan haythu asaba

36. Wij onderwierpen de wind aan hem, die op zijn gebod zachtjes waaide waarheen hij wilde, En Wij maakten de wind aan hem dienstbaar, zodat die zich zachtjes op zijn bevel spoedde naar waar hij hem heen stuurde.

وَ الشَّیٰطِیۡنَ کُلَّ بَنَّآءٍ وَّ غَوَّاصٍ ﴿ۙ۳۷﴾

038.037 Waalshshayateena kulla banna-in waghawwasin

37. En deskundigen en allerlei bouwers en duikers, En ook de satans, elke bouwer en duiker,

وَّ اٰخَرِیۡنَ مُقَرَّنِیۡنَ فِی الۡاَصۡفَادِ ﴿۳۸﴾

038.038 Waakhareena muqarraneena fee al-asfadi

38. Alsook anderen, die met ketenen geboeid waren. en anderen in boeien aaneengeketend.

ہٰذَا عَطَآؤُنَا فَامۡنُنۡ اَوۡ اَمۡسِکۡ بِغَیۡرِ حِسَابٍ ﴿۳۹﴾

038.039 Hatha AAataona faomnun aw amsik bighayri hisabin

39. Wij zeiden: "Dit is Onze gave. Wees vrijgevig of spaarzaam, er zal daarover geen oordeel zijn." "Dit is Onze gave, geef overvloedig of terughoudend, zonder af te rekenen.

وَ اِنَّ لَہٗ عِنۡدَنَا لَزُلۡفٰی وَ حُسۡنَ مَاٰبٍ ﴿٪۴۰﴾

038.040 Wa-inna lahu AAindana lazulfa wahusna maabin

40. En hij had inderdaad een dichte toenadering tot Ons en een voortreffelijke toevlucht. Hij staat Ons na en heeft een goede terugkomst."

وَ اذۡکُرۡ عَبۡدَنَاۤ اَیُّوۡبَ ۘ اِذۡ نَادٰی رَبَّہٗۤ اَنِّیۡ مَسَّنِیَ الشَّیۡطٰنُ بِنُصۡبٍ وَّ عَذَابٍ ﴿ؕ۴۱﴾

038.041 Waothkur AAabdana ayyooba ith nada rabbahu annee massaniya alshshaytanu binusbin waAAathabin

41. Herinnert u Onze dienaar Job, toen hij tot zijn Heer riep: "Satan heeft mij met kommer en smart geslagen." En denk aan Onze dienaar Ajjoeb, toen hij tot zijn Heer riep: "De satan heeft mij met tegenspoed en kwelling getroffen."

اُرۡکُضۡ بِرِجۡلِکَ ۚ ہٰذَا مُغۡتَسَلٌۢ بَارِدٌ وَّ شَرَابٌ ﴿۴۲﴾

038.042 Orkud birijlika hatha mughtasalun baridun washarabun

42. Wij zeiden: "Spoor uw rijdier met uw voet aan, hier is koel water om u ermee te wassen en ook om te drinken." "Stamp met je voet, dit is water voor een koel bad en een dronk."

وَ وَہَبۡنَا لَہٗۤ اَہۡلَہٗ وَ مِثۡلَہُمۡ مَّعَہُمۡ رَحۡمَۃً مِّنَّا وَ ذِکۡرٰی لِاُولِی الۡاَلۡبَابِ ﴿۴۳﴾

038.043 Wawahabna lahu ahlahu wamithlahum maAAahum rahmatan minna wathikra li-olee al-albabi

43. Wij schonken hem zijn familie en evenveel bovendien, als een barmhartigheid van Ons en als les voor mensen van begrip. En Wij gaven hem zijn familie terug en nog eens zoveel met hen, uit barmhartigheid van Onze kant en als vermaning voor de verstandigen.

وَ خُذۡ بِیَدِکَ ضِغۡثًا فَاضۡرِبۡ بِّہٖ وَ لَا تَحۡنَثۡ ؕ اِنَّا وَجَدۡنٰہُ صَابِرًا ؕ نِعۡمَ الۡعَبۡدُ ؕ اِنَّہٗۤ اَوَّابٌ ﴿۴۴﴾

038.044 Wakhuth biyadika dighthan faidrib bihi wala tahnath inna wajadnahu sabiran niAAma alAAabdu innahu awwabun

44. (En Wij zeiden:) "Neem een handvol gedroogde stengels in uw hand en sla er mee, en breek uw eed niet." Wij vonden hem standvastig. Hij was een voortreffelijke dienaar en altijd tot Ons geneigd. En "neem een bundel [twijgen] in je hand en sla ermee en breek je eed niet." Wij merkten dat hij geduldig had volhard, een voortreffelijk dienaar; hij was schuldbewust.

وَ اذۡکُرۡ عِبٰدَنَاۤ اِبۡرٰہِیۡمَ وَ اِسۡحٰقَ وَ یَعۡقُوۡبَ اُولِی الۡاَیۡدِیۡ وَ الۡاَبۡصَارِ ﴿۴۵﴾

038.045 Waothkur AAibadana ibraheema wa-ishaqa wayaAAqooba olee al-aydee waal-absari

45. En gedenk Onze dienaren Abraham, Izaak en Jacob, de bezitters van macht en inzicht. En denk aan Onze dienaren Ibrahiem, Ishaak en Ja'koeb die kracht en inzicht hadden.

اِنَّاۤ اَخۡلَصۡنٰہُمۡ بِخَالِصَۃٍ ذِکۡرَی الدَّارِ ﴿ۚ۴۶﴾

038.046 Inna akhlasnahum bikhalisatin thikra alddari

46. Wij verkozen hen in het bijzonder - ter vormaning betreffende het laatste tehuis. Wij hebben hen met iets bijzonders gekenmerkt: het denken aan de [laatste] woning.

وَ اِنَّہُمۡ عِنۡدَنَا لَمِنَ الۡمُصۡطَفَیۡنَ الۡاَخۡیَارِ ﴿ؕ۴۷﴾

038.047 Wa-innahum AAindana lamina almustafayna al-akhyari

47. En waarlijk, zij zijn in Onze ogen de uitverkorenen en de goeden. Bij Ons behoren zij bij de uitverkorenen, de goeden.

وَ اذۡکُرۡ اِسۡمٰعِیۡلَ وَ الۡیَسَعَ وَ ذَاالۡکِفۡلِ ؕ وَ کُلٌّ مِّنَ الۡاَخۡیَارِ ﴿ؕ۴۸﴾

038.048 Waothkur ismaAAeela wa-ilyasaAAa watha alkifli wakullun mina al-akhyari

48. En gedenk Ismal, Elisa en Zolkifl; zij behoren allen tot de besten. En denk aan Isma'iel, al-Jasa? en Dzoe-l-Kifl. Ieder [van hen] behoorde tot de goeden.

ہٰذَا ذِکۡرٌ ؕ وَ اِنَّ لِلۡمُتَّقِیۡنَ لَحُسۡنَ مَاٰبٍ ﴿ۙ۴۹﴾

038.049 Hatha thikrun wa-inna lilmuttaqeena lahusna maabin

49. Dit is een aanmaning. En voor de godvruchtigen zal zeker een voortreffelijke toevlucht zijn. Dit is een vermaning. Voor de godvrezenden zal er een goede terugkomst zijn:

جَنّٰتِ عَدۡنٍ مُّفَتَّحَۃً لَّہُمُ الۡاَبۡوَابُ ﴿ۚ۵۰﴾

038.050 Jannati AAadnin mufattahatan lahumu al-abwabu

50. Tuinen van de eeuwigheid met de poorten wijd voor hen open; De tuinen van 'Adn, waarvan de poorten voor hen open staan.

مُتَّکِـِٕیۡنَ فِیۡہَا یَدۡعُوۡنَ فِیۡہَا بِفَاکِہَۃٍ کَثِیۡرَۃٍ وَّ شَرَابٍ ﴿۵۱﴾

038.051 Muttaki-eena feeha yadAAoona feeha bifakihatin katheeratin washarabin

51. Op tronen rustend zullen zij daarin om overvloedig vruchten en drank roepen. Daarin leunen zij achterover terwijl zij er om veel vruchten en drank kunnen vragen. *

وَ عِنۡدَہُمۡ قٰصِرٰتُ الطَّرۡفِ اَتۡرَابٌ ﴿۵۲﴾

038.052 WaAAindahum qasiratu alttarfi atrabun

52. En bij hen zullen vrouwen zijn, die haar blikken weerhouden, metgezellen van gelijke leeftijd. En bij hen zijn even oude gezellinnen met afgewende blikken.

ہٰذَا مَا تُوۡعَدُوۡنَ لِیَوۡمِ الۡحِسَابِ ﴿ؓ۵۳﴾

038.053 Hatha ma tooAAadoona liyawmi alhisabi

53. Dit is hetgeen u beloofd is voor de Dag des Oordeels. Dit is wat jullie voor de dag van de afrekening wordt toegezegd.

اِنَّ ہٰذَا لَرِزۡقُنَا مَا لَہٗ مِنۡ نَّفَادٍ ﴿ۚۖ۵۴﴾

038.054 Inna hatha larizquna ma lahu min nafadin

54. Voorwaar dit is Onze voorziening die nooit uitgeput zal zijn. Dit is Onze voorziening; zij is onvergankelijk.

ہٰذَا ؕ وَ اِنَّ لِلطّٰغِیۡنَ لَشَرَّ مَاٰبٍ ﴿ۙ۵۵﴾

038.055 Hatha wa-inna lilttagheena lasharra maabin

55. Dit is (voor de gelovigen). Maar voor de opstandigen zal er een slechte plaats van terugkeer zijn. Zo is het. Maar voor de onbeschaamden zal er een slechte terugkomst zijn:

جَہَنَّمَ ۚ یَصۡلَوۡنَہَا ۚ فَبِئۡسَ الۡمِہَادُ ﴿۵۶﴾

038.056 Jahannama yaslawnaha fabi/sa almihadu

56. De hel! daarin zullen zij branden, het is een slechte rustplaats, De hel waarin zij zullen braden. Dat is pas een slechte rustplaats!

ہٰذَا ۙ فَلۡیَذُوۡقُوۡہُ حَمِیۡمٌ وَّ غَسَّاقٌ ﴿ۙ۵۷﴾

038.057 Hatha falyathooqoohu hameemun waghassaqun

57. Deze! Laat hen daarom een kokende en een ijskoude drank proeven. Zo is het. Laten zij het maar proeven: gloeiend water en etter,

وَّ اٰخَرُ مِنۡ شَکۡلِہٖۤ اَزۡوَاجٌ ﴿ؕ۵۸﴾

038.058 Waakharu min shaklihi azwajun

58. En meer dergelijke van verschillende soorten. en andere, gelijksoortige dingen.

ہٰذَا فَوۡجٌ مُّقۡتَحِمٌ مَّعَکُمۡ ۚ لَا مَرۡحَبًۢا بِہِمۡ ؕ اِنَّہُمۡ صَالُوا النَّارِ ﴿۵۹﴾

038.059 Hatha fawjun muqtahimun maAAakum la marhaban bihim innahum saloo alnnari

59. Hier is een groep van uw volgelingen die er samen met u ingestort zal worden. (Zij zullen zeggen:) "Geen welkom voor hen, zij moeten in het Vuur branden." Dit is een groep die zich samen met jullie naar binnen stort. "Zij zijn niet welkom! Zij zullen braden in het vuur."

قَالُوۡا بَلۡ اَنۡتُمۡ ۟ لَا مَرۡحَبًۢا بِکُمۡ ؕ اَنۡتُمۡ قَدَّمۡتُمُوۡہُ لَنَا ۚ فَبِئۡسَ الۡقَرَارُ ﴿۶۰﴾

038.060 Qaloo bal antum la marhaban bikum antum qaddamtumoohu lana fabi/sa alqararu

60. Zij zullen antwoorden: "Wee, u bent het, voor wie geen welkom is. U heeft dit voor ons bereid. En het is een slechte plaats!" Zij zeggen: "Nee hoor, jullie zijn niet welkom. Jullie hebben ons dit geleverd. Dat is pas een slechte standplaats!"

قَالُوۡا رَبَّنَا مَنۡ قَدَّمَ لَنَا ہٰذَا فَزِدۡہُ عَذَابًا ضِعۡفًا فِی النَّارِ ﴿۶۱﴾

038.061 Qaloo rabbana man qaddama lana hatha fazidhu AAathaban diAAfan fee alnnari

61. Zij zullen zeggen: "Onze Heer, wie dit voor ons bereid heeft, voeg hem een dubbele straf in het Vuur toe." Zij zeggen: "Onze Heer, wie ons dit heeft geleverd, geef hem een dubbele bestraffing in het vuur."

وَ قَالُوۡا مَا لَنَا لَا نَرٰی رِجَالًا کُنَّا نَعُدُّہُمۡ مِّنَ الۡاَشۡرَارِ ﴿ؕ۶۲﴾

038.062 Waqaloo ma lana la nara rijalan kunna naAAudduhum mina al-ashrari

62. En zij zullen zeggen: "Hoe komt het dat wij de mensen die wij onder de bozen rekenden, niet meer zien?" En zij zeggen: "Waarom zien wij bepaalde mannen niet die wij tot de slechten rekenden?

اَتَّخَذۡنٰہُمۡ سِخۡرِیًّا اَمۡ زَاغَتۡ عَنۡہُمُ الۡاَبۡصَارُ ﴿۶۳﴾

038.063 Attakhathnahum sikhriyyan am zaghat AAanhumu al-absaru

63. "Hebben wij hen ten onrechte bespot of zien onze ogen hen niet?" Hebben wij hen [onterecht] belachelijk gemaakt of kijken onze ogen langs hen heen?"

اِنَّ ذٰلِکَ لَحَقٌّ تَخَاصُمُ اَہۡلِ النَّارِ ﴿٪۶۴﴾

038.064 Inna thalika lahaqqun takhasumu ahli alnnari

64. Voorzeker, het onderlinge redetwisten van de mensen in het Vuur is de waarheid. Dat is waar. [Zo is] het getwist van de bewoners van het vuur.

قُلۡ اِنَّمَاۤ اَنَا مُنۡذِرٌ ٭ۖ وَّ مَا مِنۡ اِلٰہٍ اِلَّا اللّٰہُ الۡوَاحِدُ الۡقَہَّارُ ﴿ۚ۶۵﴾

038.065 Qul innama ana munthirun wama min ilahin illa Allahu alwahidu alqahharu

65. Zeg: "Ik ben slechts een waarschuwer; en er is geen God naast Allah, de Ene, de Onweerstaanbare; Zeg: "Ik ben slechts een waarschuwer en er is geen andere god dan Allah, de ene, de albeheerser,

رَبُّ السَّمٰوٰتِ وَ الۡاَرۡضِ وَ مَا بَیۡنَہُمَا الۡعَزِیۡزُ الۡغَفَّارُ ﴿۶۶﴾

038.066 Rabbu alssamawati waal-ardi wama baynahuma alAAazeezu alghaffaru

66. De Heer van de hemelen en de aarde, en alles wat er tussen is, de Machtige, de Vergevensgezinde. de Heer van de hemelen en de aarde en wat tussen beide is, de machtige, de vergever."

قُلۡ ہُوَ نَبَؤٌا عَظِیۡمٌ ﴿ۙ۶۷﴾

038.067 Qul huwa nabaon AAatheemun

67. Zeg: "Het is een belangrijke mededeling, Zeg: "Het is een geweldige mededeling,

اَنۡتُمۡ عَنۡہُ مُعۡرِضُوۡنَ ﴿۶۸﴾

038.068 Antum AAanhu muAAridoona

68. Maar u wendt u er van af. waarvan jullie je afwenden.

مَا کَانَ لِیَ مِنۡ عِلۡمٍۭ بِالۡمَلَاِ الۡاَعۡلٰۤی اِذۡ یَخۡتَصِمُوۡنَ ﴿۶۹﴾

038.069 Ma kana liya min AAilmin bialmala-i al-aAAla ith yakhtasimoona

69. Ik heb geen kennis van de verheven vergadering toen zij onderling redetwistten, Ik had geen kennis van de allerhoogste raad van voornaamsten, toen zij met elkaar twistten.

اِنۡ یُّوۡحٰۤی اِلَیَّ اِلَّاۤ اَنَّمَاۤ اَنَا نَذِیۡرٌ مُّبِیۡنٌ ﴿۷۰﴾

038.070 In yooha ilayya illa annama ana natheerun mubeenun

70. Slechts dit is aan mij geopenbaard dat ik een duidelijke waarschuwer ben." Aan mij is slechts geopenbaard dat ik een duidelijke waarschuwer ben."

اِذۡ قَالَ رَبُّکَ لِلۡمَلٰٓئِکَۃِ اِنِّیۡ خَالِقٌۢ بَشَرًا مِّنۡ طِیۡنٍ ﴿۷۱﴾

038.071 Ith qala rabbuka lilmala-ikati innee khaliqun basharan min teenin

71. Toen uw Heer tot de engelen zei: "Ik ga de mens uit klei scheppen, Toen jouw Heer tot de engelen zei: "Ik ga een mens uit klei scheppen.

فَاِذَا سَوَّیۡتُہٗ وَ نَفَخۡتُ فِیۡہِ مِنۡ رُّوۡحِیۡ فَقَعُوۡا لَہٗ سٰجِدِیۡنَ ﴿۷۲﴾

038.072 Fa-itha sawwaytuhu wanafakhtu feehi min roohee faqaAAoo lahu sajideena

72. En wanneer Ik hem heb gevormd en hem van Mijn geest heb ingeademd, werpt u dan in gehoorzaamheid voor hem neder. En als Ik hem gevormd heb en hem iets van Mijn geest heb ingeblazen, valt dan in eerbiedige buiging voor hem neer."

فَسَجَدَ الۡمَلٰٓئِکَۃُ کُلُّہُمۡ اَجۡمَعُوۡنَ ﴿ۙ۷۳﴾

038.073 Fasajada almala-ikatu kulluhum ajmaAAoona

73. Derhalve vielen alle engelen neder, En de engelen bogen zich allen tezamen eerbiedig voor hem neer.

اِلَّاۤ اِبۡلِیۡسَ ؕ اِسۡتَکۡبَرَ وَ کَانَ مِنَ الۡکٰفِرِیۡنَ ﴿۷۴﴾

038.074 Illa ibleesa istakbara wakana mina alkafireena

74. Maar Iblies niet, hij toonde hoogmoed en behoorde tot de ongelovigen. Alleen Iblies niet, hij was hoogmoedig en behoorde tot de ongelovigen.

قَالَ یٰۤاِبۡلِیۡسُ مَا مَنَعَکَ اَنۡ تَسۡجُدَ لِمَا خَلَقۡتُ بِیَدَیَّ ؕ اَسۡتَکۡبَرۡتَ اَمۡ کُنۡتَ مِنَ الۡعَالِیۡنَ ﴿۷۵﴾

038.075 Qala ya ibleesu ma manaAAaka an tasjuda lima khalaqtu biyadayya astakbarta am kunta mina alAAaleena

75. God zei: "O Iblies, wat heeft u verhinderd te buigen voor hem, die Ik met Mijn Hand heb geschapen? Bent u te trots of behoort u tot de (hoog) verhevenen?" Hij zei: "O Iblies, wat verhindert jou je eerbiedig neer te buigen voor wat Ik eigenhandig geschapen heb? Ben jij hoogmoedig of behoor jij tot hen die de overhand hebben?"

قَالَ اَنَا خَیۡرٌ مِّنۡہُ ؕ خَلَقۡتَنِیۡ مِنۡ نَّارٍ وَّ خَلَقۡتَہٗ مِنۡ طِیۡنٍ ﴿۷۶﴾

038.076 Qala ana khayrun minhu khalaqtanee min narin wakhalaqtahu min teenin

76. Hij zei: "Ik ben beter dan hij, U heeft mij uit vuur en hem uit klei geschapen." Hij zei: "Ik ben beter dan hij, U hebt mij uit vuur geschapen en hem hebt U uit klei geschapen."

قَالَ فَاخۡرُجۡ مِنۡہَا فَاِنَّکَ رَجِیۡمٌ ﴿ۚۖ۷۷﴾

038.077 Qala faokhruj minha fa-innaka rajeemun

77. God zei: "Ga dan hier vandaan, voorzeker u bent de verworpene. Hij zei: "Ga hier weg, jij zult door steniging vervloekt zijn!

وَّ اِنَّ عَلَیۡکَ لَعۡنَتِیۡۤ اِلٰی یَوۡمِ الدِّیۡنِ ﴿۷۸﴾

038.078 Wa-inna AAalayka laAAnatee ila yawmi alddeeni

78. En Mijn vloek zal op u rusten tot de Dag des Oordeels." En Mijn vloek zal tot de oordeelsdag op je rusten."

قَالَ رَبِّ فَاَنۡظِرۡنِیۡۤ اِلٰی یَوۡمِ یُبۡعَثُوۡنَ ﴿۷۹﴾

038.079 Qala rabbi faanthirnee ila yawmi yubAAathoona

79. Hij zei: "O mijn Heer, vergun mij dan uitstel tot de Dag waarop zij zullen worden opgewekt." Hij zei: "Mijn Heer, verleen mij uitstel tot de dag waarop zij worden opgewekte

قَالَ فَاِنَّکَ مِنَ الۡمُنۡظَرِیۡنَ ﴿ۙ۸۰﴾

038.080 Qala fa-innaka mina almunthareena

80. God zei: "U wordt uitstel verleend, Hij zei: "Jij behoort bij hen die uitstel hebben gekregen

اِلٰی یَوۡمِ الۡوَقۡتِ الۡمَعۡلُوۡمِ ﴿۸۱﴾

038.081 Ila yawmi alwaqti almaAAloomi

81. Tot de Dag van de bepaalde tijd." tot de dag van de vastgestelde tijd."

قَالَ فَبِعِزَّتِکَ لَاُغۡوِیَنَّہُمۡ اَجۡمَعِیۡنَ ﴿ۙ۸۲﴾

038.082 Qala fabiAAizzatika laoghwiyannahum ajmaAAeena

82. Hij zei: "Bij Uw eer, ik zal hen allen zeker doen dwalen, Hij zei: "Bij Uw macht, ik zal hen zeker allen misleiden,

اِلَّا عِبَادَکَ مِنۡہُمُ الۡمُخۡلَصِیۡنَ ﴿۸۳﴾

038.083 Illa AAibadaka minhumu almukhlaseena

83. Behalve Uw oprechte dienaren." behalve Uw toegewijde dienaren onder hen."

قَالَ فَالۡحَقُّ ۫ وَ الۡحَقَّ اَقُوۡلُ ﴿ۚ۸۴﴾

038.084 Qala faalhaqqu waalhaqqa aqoolu

84. God zei: "Dit is de waarheid en Ik zeg de waarheid, Hij zei: "De waarheid is -- en Ik spreek de waarheid --:

لَاَمۡلَـَٔنَّ جَہَنَّمَ مِنۡکَ وَ مِمَّنۡ تَبِعَکَ مِنۡہُمۡ اَجۡمَعِیۡنَ ﴿۸۵﴾

038.085 Laamlaanna jahannama minka wamimman tabiAAaka minhum ajmaAAeena

85. Dat Ik de hel zeker met u en allen die u volgen, zal vullen." Ik zal de hel met jou en met hen die jou volgen vullen, allen tezamen."

قُلۡ مَاۤ اَسۡـَٔلُکُمۡ عَلَیۡہِ مِنۡ اَجۡرٍ وَّ مَاۤ اَنَا مِنَ الۡمُتَکَلِّفِیۡنَ ﴿۸۶﴾

038.086 Qul ma as-alukum AAalayhi min ajrin wama ana mina almutakallifeena

86. Zeg: "Ik vraag u er geen loon voor, noch breng ik u in moeilijkheden. Zeg: "Ik vraag jullie er geen loon voor en ik behoor niet tot hen die zichzelf [met zoiets] belasten.

اِنۡ ہُوَ اِلَّا ذِکۡرٌ لِّلۡعٰلَمِیۡنَ ﴿۸۷﴾

038.087 In huwa illa thikrun lilAAalameena

87. Dit is slechts een vermaning voor de werelden. Het is slechts een vermaning voor de wereldbewoners.

وَ لَتَعۡلَمُنَّ نَبَاَہٗ بَعۡدَ حِیۡنٍ ﴿٪۸۸﴾

038.088 WalataAAlamunna nabaahu baAAda heenin

88. En na een wijle zult u de tijding er van te weten komen." En jullie zullen over een tijd de mededeling daarover kennen."


www.kuran.nl